Hvad er av-udstyr?
AV er en forkortelse for audiovisuel. Så kort og godt betyder AV-udstyr audiovisulet udstyr. Det vil sige teknisk udstyr, der bruges til at formidle lyd (audio) og billede (visuel). Her i artiklen kan du læse mere om, hvad for en type udstyr det er.
Der findes i dag rigtig mange former for teknisk udstyr, der kan siges at formidle lyd og billede uden at vi nødvendigvis vil kategorisere al udstyr der har disse egenskaber som av-udstyr. Vi vil i denne artikel i stedet forsøge at kategorisere de typer udstyr, man typisk forbinder med av-udstyr.
Typisk vil man forbinde ordet av-udstyr med den type teknisk udstyr der bruges til at formidle lyd og billede ved møder, konferencer og events. Dvs. udstyr, der f.eks. hjælper foredragsholdere med at få formidlet deres præsentationer, videoer m.m. til deres publikum vha. klare billeder og den rigtige lyd. ift. den visuelle del hører også den rette lyssætning og derfor er lysudstyr også en vigtig komponent, når man taler av-udstyr. Vi har i mere end 30 år udlejet og solgt denne type udstyr og vil nedenfor søge at beskrive de mest almindelige typer af av-udstyr som vi udlejer, så du kan få en større viden om hvad av-udstyr er.
I vores av-løsninger hører f.eks. følgende typer av-udstyr: Led-skærme, led-vægge, projektorer, lydudstyr, lysudstyr, mikrofoner, afstemningsudstyr, livestreaming-udstyr, sceneudstyr.
Hvordan vælger jeg det rigtige av-udstyr?
Hvad enten du står overfor blot at skulle planlægge brug af av-udstyr til et lille møde eller måske en stor international kongres, så er det vigtigt at vælge det helt rigtige av-udstyr.
Gennemgang af de mest almindelige typer av-udstyr
Vi har nu kigget lidt på hvad av-udstyr er og hvilke overvejelser du kan gøre dig, når du står overfor at skulle bruge av-udstyr til dit kommende arrangement. Nedenfor gennemgår vi de mest almindelige typer av-udstyr, der bruges ved mange arrangementer. Så læs videre, hvis du ønsker at vide mere om: Skærme, projektorer og LED-vægge, lysudstyr og belysning, lydudstyr og mikrofoner, afstemningsudstyr, livestreaming-udstyr.
Skærme, projektorer & LED-vægge
Ved møder, konferencer og events er der næsten altid behov for at formidle f.eks. PowerPoint eller Keynote præsentationer, video ossv. til deltagerne. Til dette formål benyttes enten fladskærme, projektorer eller LED-vægge.
De forskellige skærmtyper
Fladskærme og storskærmsprojektorer bruges ved mange arrangementer. Dette gælder, hvad enten de skal bruges til PowerPoint præsentationer, produktpræsentationer eller noget helt tredje.
Typisk anvendes følgende skærme:
• Fladskærme (enkeltstående eller som video-vægge)
• Projektorer (små og store)
• LED-vægge (lysstærke skærme til koncerter, store konferencelokaler, udstillingsstande m.m.)
Det der er vigtigt at tænke på, når du skal bruge skærme er, hvordan de bedst muligt kan få dit budskab ud til deltagerne. Skærmstørrelser, skærmtyper og placering er derfor vigtig, når du vil opnå den bedste kommunikation. Nedenfor beskrives de mest almindelige typer skærme:
Fladskærme
Fladskærme findes i mange forskellige størrelser. De forskellige størrelser giver dig mange forskellige muligheder for at kommunikere til dine deltagere, hvad enten du skal bruge en skærm, hvor der er lidt plads, eller vil have dit budskab ud i stort format. Skærmene kan opstilles enkeltvis på en stand eller vægophænges.
Projektorer
Ligesom med fladskærme kan projektorer leveres i mange forskellige størrelser, hvad enten de f.eks. skal bruges i et lille mødelokale eller i en stor konferencesal. Projektorer opstilles typisk på stativer eller ophænges i truss oppe under loftet. Flere projektorer kan også benyttes i sammenhæng for at skabe et endnu større billede end den enkelte projekter ellers ville kunne levere. Sammen med projektorer skal der altid bruges lærreder. Hvis ikke der allerede er et lærred i lokalet, så kan disse lejes i mange forskellige størrelser, alt efter hvor stort et billede man skal bruge.
LED-vægge
LED-skærme kender mange fra f.eks. koncerter, sportsbegivenheder eller monteret på bygninger. De leverer store og lysstærke billeder. Derfor kan de også benyttes på f.eks. udstillingsstande og i store konferencelokaler, såfremt man ikke ønsker at benytte projektorer. De er yderligere interessante, da de f.eks. på en scene både kan benyttes som et digitalt backdrop til logoer, afspilning af videoer m.m., samt virke som store farverige præsentatiosnflader til dit budskab.
Lydudstyr & mikrofoner
Ligesom den rette billedprodution er utrolig vigtig, så siger det sig selv, at den rigtige lydproduktion er mindst ligeså vigtig. Deltagerne skal klart og tydeligt kunne se og høre dit budskab.
Lydudstyr vil oftest bestå af højttalersystemer og lydmixere med hvilken man sørger for at lave den rigtige lydproduktion gennem arrangementet. Det er vigtigt at overveje hvilken form for lyd det er man skal bruge ved sit arrangement. Er der f.eks. blot tale om et oplæg i et mindre mødelokale, så er en trådløs mikrofon, samt et mindre højttaleralæg ofte tilstrækkeligt. Men skal man producere lyd til en konference, årsmøde, generalforsamling eller produktlancering, så skal man ofte bruge større lyd-setups, der inkluderer flere forskellige typer højttalere, mikrofontyper, samt en større lydproduktion. Nedenfor kan du læse mere om de mest almindelig typer lydudstyr.
Højttalere
Højttalere findes i mange forskellige størrelser. Til det lille arrangement vil man, såfremt der ikke allerede er installeret et højttalersystem, ofte benytte mindre højttalere på hver side af scenen monteret på højttalerstativer. Er der tale om større arrangementer, hvor lyden skal fylde større rum og nu ud til rigtig mange deltagere, vil man ofte benytte line-array systemer, som man f.eks. kender fra koncerter og lignende.
Stage monitors
Stage monitors er højttalere der vender ind mod oplægsholderen eller band. Dette sikrer at man hele tiden kan høre sig selv klart og tydeligt, når man præsenterer eller spiller og synger.
PA anlæg
PA anlæg er en samlebetegnelse for lydudstyr, der ofte bruges af bands og som består af f.eks. højttalere, stagemonitors, samt mikrofoner. Kort sagt alt det et band eller DJ skal bruge for at få lyden ud over scenen. PA står for public addres, hvilket henviser til et lydsystem, hvis lyd skal nå ud til mange mennesker. PA anlæg kan selvfølgelig skaleres alt efter hvor mange lyden skal formidles til.
Lydmixere
Lydmixere findes også i mange forskellige modeller og det er vigtigt at benytte den rigtig lydmixer til ens opgave, så man er sikker på at kunne lave den rette lydproduktion. En lydmixer består af en række lydinput og outputs (kanaler) og volumeknapper m.m., hvorpå av-teknikeren eller brugeren kan styre lyden for de forskellige kanaler.
Mikrofoner
Det rigtige valg af en eller flere mikrofoner er vigtig, når oplægsholdere og mødedeltagere skal kommunikere med hinanden. Ofte vil oplægsholdere benytte trådløse mikrofoner (håndholdt, på stativ eller headset mikrofon). Trådløse mikrofoner giver oplægsholderen bevægelsesfrihed på scenen, så en præsentation kan være mere dynamisk. Ved konferencer og møder benyttes ofte BOSCH bordmikrofoner, så mødedeltagerne kan deltage fra deres placering i rummet eller salen.
Lysudstyr & belysning
Ved mange møder bruges blot det lys, der allerede er installeret i mødelokalet. Men der er også mange arrangementer, hvor der den rette brug af lysudstyr kan være med som en del af helhedsindtrykket.
Uplights
En nem og effektfuld måde at skabe en stilfuld belysning ved de fleste arrangementer er at benytte trådløse uplights. Disse lamper kan levere alle farver, men kan også benyttes til blot at levere varm hvid. Ofte ønsker man dog at skabe stemning med en eller flere farver. Lamperne har en utrolig lang batteritid, så du behøver ikke at bekymre dig om ,at de går ud midt i dit arrangement. Ofte benyttes de langs vægge, ved scene eller ved indgangspartier, men kun fantasien sætter grænser. De kan også bruges udendørs.
Spots til scenebesysning og scenelys
Med til den klassiske stemningsbelysning hører også den mest almindelige scenebelysning. Her vil man ofte benytte sig af lys på eller langs med scenens bagtæppe / backdrop (med mindre denne f.eks. er digital i form af en led-væg). Denne måde at belyse scenen med f.eks. farvede spots kaldes “washers”. Herudover vil man placere lamper, der sørger for at foredragsholdere, panelbord eller lignende er belyst på den rette måde, så deltagerne ser folk på scenen klart. Her vil man ofte benytte spots monteret i truss over scenen eller på stativer på hver side af scenen. Til denne form for belysning benyttes oftest fresnel-, profil- og par lamper. Er der tale om en større scene kan man også vælge at benytte en følgespot, hvis en taler f.eks. bevæger sig rundt på scenen, og resten af lyset i rummet er dæmpet.
GOBO'er - Metalskiver med mønstre til effektfuld belysning
En efterhånden også traditionel form for lys, der bestemt ikke gør den mindre brugbar eller effektfuld er brugen af gobo’er. En gobo er en lille skive, hvori der er fræset et mønster, et logo eller lignende. Skiven kan nemt monteres spots og herved benyttes til at f.eks. belyse et bagtæppe ved en scene, et gulv- eller loftareal – igen er det kun fantasien der sætter grænserne. Hvis du overvejer at bruge gobo’er ved dit arrangement, så husk at tage højde for, at de skiver der skal benyttes tager noget tid at producere.
Moving heads
Du kender måske brugen af moving heads fra koncerter, tv-studier og lignende. Fælles for denne type lamper er, at de skabe et enormt effektfuldt bevægeligt lys i flere farver med eller uden brug af gobo’er. Ofte vil man benytte to eller flere moving heads placeret på f.eks. en række og programmeret til i sammenhæng at skyde koncentrerede lyskegler, wash lyskegler eller lignende ud i rummet. Dette kan også ske på gulv og loft eller på et scene bagtæppe. Herved kan skabes en meget effektfuld belysning.
Bordlamper
Såfremt dit arrangement indeholder en middag vil denne næsten altid inkludere stemningsbelysning som beskrevet ovenfor. Herudover vil man også ofte placere en bordlampe på hvert bord. Lamperne skaber en hyggelig belysning og kan lyse i mange forskellige farver. De kan selvfølgelig også justeres op og ned i lysstyrke.
Afstemningsudstyr – et super redskab
Afstemningssystemer kan med fordel bruges ved generalforsamlinger, årsmøder m.m. De kan også bruges til at lave quizzer. Kort sagt kan de bruges til meningsindsamling og deltagerinvolvering.
Såfremt du har brug for at foretage afstemninger ved dit kommende arrangement, så er et afstemningssystem et godt redskab. Systemerne er brugervenlige og kan nemt visualisere resultaterne for deltagerne. De kan også bruges til at involvere deltagere gennem sjove og relevante quizzer. Der findes i dag mange forskellige måder hvormed man kan skabe afstemning. Hos Teletech KonferenceKommunikation benytter vi tre forskellige systemer:
• Fysiske afstemningsenheder – IVS Lite systemet
• SMS afstemning
• Parlarmentarisk afstemning
Nedenfor kan du læse mere om de enkelte systemer.
IVS-lite
Deltagerne afgiver nemt deres stemme via knapperne på enheden. Stemmen registreres med det samme. Afstemning kan også personaliseres via softwaren. Vi forbereder dine spørgsmål i PowerPoint-lignende software. Resultaterne vises efter endt afstemning (kan også skjules, hvis nødvendigt). Lej IVS-Lite systemet, hvis du ønsker et brugervenligt afstemningssystem med masser af muligheder, samt fysiske afstemingsenheder til dine deltagere.
SMS afstemning
SMS-afstemning kender de fleste efterhånden til, som en populær og lettilgængelig måde at indsamle svar på. Vi tilbyder et brugervenligt system, hvor dine deltagere via deres mobil eller smartenhed (kræver sim-kort) kan afgive deres stemme.
Parlamentarisk afstemning
Hos os kan du leje BOSCH Dicentis mødemikrofoner med indbygget parlamentarisk afstemning (+ YES, – NO eller X ABSTAIN). Afstemningen er nem at sætte op og tillader nemt mødedeltagerne at afgive deres stemme via touchskærmen på mikrofonen. Hvis deltageridentifikation ønskes tilbyder systemet også dette via registreringskort, der kan aflæses via mikrofonen vha. en indbygget NFC kortlæser (Teletech kan være behjælpelige med opsætningen).
AV-udstyr til livestreaming
Med livestreaming, når du et større publikum. Der kan f.eks. streames imellem et eller flere venues, samt streaming til online deltagere og online oplægsholdere.
En streamingløsning kan indeholde et eller flere kameraer (både manuelle og fjernstyrede). Det er ligeledes muligt at lave titelskiltning, glidende billedovergange, logoplacering m.m. alt efter, hvor avanceret en billedproduktion man ønsker. Der kan også laves split screen effect, hvor oplægsholder og f.eks. PowerPoint præsentation vises side om side.
Ønsker man at oplæg m.m. skal være tilgængelige efter dit arrangement, kan der benyttes en video on demand (VOD) løsning.
Der findes mange forskellige typer av-udstyr til at skabe streamingløsninger. Det er derfor vigtigt at overveje hvilken type livestreaming du ønsker. Skal der f.eks. blot streames fra et kamera med en fast position, der filmer en oplægsholder, eller om du har brug for en mere avanceret produktion.