Sådan vælger du det rigtige lærred til din projektor

Valg af den rigtige projektor og lærred

Når du skal leje den rigtige projektor og lærred til dit arrangement er der flere ting du skal tage højde for, så du er sikker på at få vist dit indhold til dine deltagere på den helt rigtige måde.

En af overvejelserne ved planlægning af et event, møde eller større konference vil næsten altid være hvilken type av-udstyr man har brug for til arrangementet. Til formidling af præsentationer, billeder og video benyttes meget ofte projektorer, som projekterer deres indhold op på et eller flere lærreder. Det er først og fremmest vigtigt at vælge den rigtige projektor og herefter det rette lærred. Dette kan oftest baseres på følgende overvejelser:

  • Antallet af deltagere i lokalet
  • Hvilket indhold du ønsker at vise (format).
  • Om du ønsker at formidle et ekstra stort format
  • Dimensionerne på lokalet
  • Lysforholdene i lokalet (kan vinduer blændes ned m.m.?)
Læs om lærred til projektor her

Lær om de forskellige typer lærred til projektor

Ligesom der findes alt fra helt små projektorer til meget store og lysstærke projektorer, så findes der også et væld af forskellige typer lærreder. Vi vil her koncentrere os om dem vi oftest lejer ud eller sælger til vores kunder.

Lærred til projektor - Store lærreder og foldelærreder

Hos Teletech arbejder vi med følgende lærreder:

  • Loftmonteret projektor lærred
  • Vægmonteret projektor lærred
  • Lærred til projektor på stativ eller truss
  • Mobile træk-op lærreder til projektor

Loftmonteret projektor lærred

Det loftmonterede projektor lærred benyttes oftest som en del af en fast installation i lokaler, hvor der engang imellem skal benyttes projektor. Det er tilpasset rummets størrelse og kan nemt rulles op, når det ikke bruges. Denne type lærreder vil man ofte finde i mindre mødelokaler på hoteller, kursussteder, i virksomheder m..m., hvor der ofte holdes møder og laves præsentationer.

Vægmonteret projektor lærred

Det vægmonterede projektorlærred er, ligesom det loftmonterede lærred, oftest del af en fast installation i f.eks. auditorier, større mødelokaler eller lignende. Dog kan man også leje et vægmonteret projektorlærred, men oftest vil det ved leje af projektor lærred give mest mening, at lærredet midlertidligt opstilles på stativ eller monteres på truss.

Lærred til projektor på stativ eller truss

Såfremt der ikke allerede er monteret lærred til projektor i det lokale man skal afholde sit event i, så vil man typisk leje et eller flere lærreder på stativ (foldelærreder) eller til montering på truss. Lærreder på stativ er nemme at stille op og tage ned, samt at placere det helt rigtige sted i lokalet ift. afstand til projektor og antallet af deltagere. Læs mere om dette længere nede. Lærreder på stativ kan lejes i flere forskellige størrelser. Hos Teletech kan du leje dem i størrelser fra 2,44 cm og helt op til 12 meter i bredden, hvilket dækker de fleste typer af arrangementer. Foldelærreder kan også monteres på truss (metalsøjler der sammesættes til montering f.eks. af av-udstyr og lærreder m.m.). Her kender de fleste den typiske opstilling med en scene i midten og to lærreder monteret på truss på hver side af scenen.

Mobile træk-op lærreder til projektor

Mobile lærreder fungerer på samme måde som en roll-up reklame, som de fleste kender eller om ikke andet har set ved udstillinger eller lignende (se billede ovenfor). Lærredet er rullet sammen i en metalcylinder, der også har monteret to fødder samt en foldbar metalstang. Lærredet trækkes let op fra metallcylinderen og fæstnes øverst på metalstangen. Lærredet er let at transportere og ideelt for den kørende sælger eller dem, der har brug for at kunne benytte en lille mobil projektor i et lokale, hvor der ikke allerede er monteret et projektorlærred. Denne type lærreder er selvfølgelig ikke ret store og egner sig kun til mindre projektorer.

Eksempel på opsætning af lærred mødelokaler, events og konferencer

Eksempel på opsætning af lærred til mødelokalet

Til møder i mødelokaler vil man til præsentationer oftest benytte en større LED-skærm eller et lærred til projektor. Såfremt der ikke permanent er installeret lærred i mødelokalet kan man vælge at leje et lærred. Dette kan f.eks. være et mindre træk-op lærred eller et større foldelærred. Hvilken størrelse lærred man har behov for afhænger af lokalets størrelse.

Eksempel på opsætning af lærred til events

Skal man bruge et lærred til events vil man oftest benytte et eller flere store foldelærreder, der enten monteres på en truss eller på stativ. Opsætning afhænger af hvad der eventuelt allerede er til rådighed i lokalet og af hvordan man f.eks. ønsker din scene opbygget. Ofte benyttes et lærred i hver side af scenen, så alle deltagere uhindret kan følge med i præsentationerne. Alternativt projekteres der på et stort lærred over talerne.

Eksempel på opsætning af lærred til mødelokalet

Opsætning af et eller flere lærreder ved konferencesale og lokaler minde om opsætningen ved events. Oftest vil opsætningen derfor bestå af to større lærreder opsat på hver side af scenen. Disse monteres i truss eller på store stativer. Der kan også projekteres på et større lærred, der befinder sig over talerne i midten af scenen.

Hvordan vælger man så den rigtige type lærred?

Som beskrevet ovenfor er der en række faktorer, der kan hjælpe en til at vælge det rigtige type lærred og størrelse på lærredet. Det er derfor vigtigt at få afklaret følgende:

 Antallet af deltagere i lokalet

Afklar først og fremmest hvor mange deltagere der skal være i lokalet. Antallet af deltagere er altid med til at definere størrelsesvalg af lokalet og dermed størrelse på projektor og lærred. Ved en lille deltagerskare kan et lille lærred på stativ f.eks. benyttes, såfremt der ikke allerede er monteret lærred i lokalet.

Hvilket indhold ønsker du at vise (format)

Det er også vigtigt at slå fast, hvilken type indhold der skal vises på lærredet. Typisk vil dette være PowerPoint eller Keynote præsentationer, video og billeder. Denne type indhold vil næsten altid i dag være i det kendte 16:9 widescreen format, som man f.eks. kender fra fladskærme. Vær dog opmærksom på, hvis dit indhold har et andet format, f.eks. det ældre 4:3.

Sådan vælger du det rigtige projektorlærred

Ønsker du at formidle et ekstra stort format?

Normalt vælges størrelse af projektor og lærred, som beskrevet, ud fra en række gængse parametre. Dog kan der være situationer, hvor man måske ønsker at vise ekstra store billeder. Dette kan f.eks. gøres ved at benytte flere projektorer til at danne et større samlet billede. Det kan dog også være, at man blot ønsker at benytte et ekstra stort lærred for at nå deltagerne med et meget stort billede. Her er det vigtigt at huske at store billeder kræver ekstra lysstærke projektorer, da lyset skal projekteres over en større afstand og på en større flade.

Dimensionerne på lokalet

Dimensionerne på lokalet er selvsagt meget vigtige ift. valg af den helt rigtige størrelse projektionslærred til dit arrangement. Lokalet vælges jo oftets ud fra antallet deltagere til dit arrangement. Ift. projektion er loftshøjden meget vigtig. Dette er fordi der skal kunne være plads til lærredets fulde højde. Man skal også sikre sig at projektoren kan projektere på lærredet uden problemer. Igen er det her meget vigtig at tænke på, at jo større lærred der benyttes, jo mere lysstærk en projektor er der brug for. BEMÆRK: Der kan også være situationer, hvor man ikke ønsker at projektoren skal være synlig. Her kan bagprojektion benyttes, men det kræver selvsagt, at der er plads til dette i lokalet. Ved bagprojektion projekteres billedet fra en projektor monteret bagved scene og lærred, så den ikke kan ses i selv mødelokalet.

Lysforholdene i lokalet

Lysforholdene i lokalet er også vigtige at tage højde for ved valg af lærred og projektor. Det er f.eks. vigtigt at eventuelle lysindfald fra vinduer kan blændes af f.eks. gardiner, så projektoren kan danne et så klart billede som muligt. Dette kræver at lyset er dæmpet i lokalet (ønsker man helt klare billeder i lokaler med stort lysindfald man enten ikke kan, eller ikke ønsker at dæmpe, kan man overveje at leje en LED-væg i stedet. Der er dog flere forhold man skal tage højde for ved valg af led-væg.). I store lokaler, hvor der skal projekteres store billeder på lærred er der brug for en lysstærk projektor.

 

Valg af projektor og lærred ift. lokalets dimensioner:

Den maksimale afstand til de bagerste deltagere bør ikke være mere end 8-10 gange højden på storskærmen, ligesom der skal være mindst 150 cm under skærmen. Derfor er det er vigtigt, at loftshøjden på venuet er egnet til det valgte lærred.

Lær om ansilumens, gain og throw inden du vælger lærred

Når man skal vælge leje det rigtige lærred og projektor er der yderligere nogle begreber der er værd at lægge mærke til. Tre af dem er gain, throw og lumens. Vi forklarer i det nedenstående hvad de betyder og hvorfor de er vigtige.

Find den bedste projektor til dit lærred

Hvad betyder ansilumens?

Ansilumens er en skala, der kort meget kort beskrevet definerer hvor lysstærk en projektor er. Dette er vigtigt at tage højde for, da et større lærred og afstand til lærredet kræver en mere lysstærk projektor. Jo højere ansilumens en projektor har, jo kraftigere og klarere billede leverer den også. Derfor bruges større projektorer med en højere ansilumen også oftest til store arrangementer med store lærreder og med mange deltagere, imens mindre projektorer med mindre ansilumens oftest benyttes i mindre mødelokaler m.m.

Hvad betyder gain?

I forbindelse med lærreder repræsenterer gain en skala, der betegner hvor meget lys (lumens), der kastes tilbage mod deltagerne i lokalet. Et lærreds gain definition er derfor vigtig ift. den projektor der benyttes og ift. om billedet bliver for lyst eller for mørkt. 

Hvad betyder throw?

Throw er en skala man benytter, når man arbejder med den projektionsafstand der er fra projektoren til lærredet. Man ønsker altid at skabe det bedst mulige billede, der selvfølgelig udfylder lærredet til dets kant. På større projektorer vil man oftest kunne skifte imellem forskellige linser, der kan levere forskellige throw-ratios (afstande). Det er derfor vigtigt at vide, hvilken størrelse lærred man ønsker at benytte og hvor lang afstand, der skal projekteres fra.

Kontakt os for mere information

Såfremt du står overfor at skulle leje lærreder eller projektorer til dit næste arrangement kan vi rådgive dig. Vi udlejer alt fra små til store lærreder og projektorer.

Læs også vores guide om visuelle av-løsninger

Summary
Guide: Vælg det rigtige lærred til din projektor
Article Name
Guide: Vælg det rigtige lærred til din projektor
Description
I guiden kan du læse mere om valg af det lærred og projektor til netop dit arrangement. Hos Teletech kan du leje lærreder og projektorer til alt fra det lille møde, til den store konference.
Author

Læs flere indlæg